Мільйони летючих мурах почали збиратися вдовж лиманів нацпарку Одещини раніше звичайного

Мільйони летючих мурах почали збиратися вдовж лиманів нацпарку Одещини раніше звичайного

Про великі скупчення летючих мурах на території «Тузлівських лиманів» повідомив еколог та співробітник нацпарку Іван Русев, передає інформаційна агенція «Юг.Today». Він зазначає, що попри такі ранні терміни, вдовж узбережжя лиману Бурнас вже декілька днів мурахи збираються мільйонами – десятки тисяч нараховують співробітники нацпарку на один квадратний метр. Зараз у мурах почався шлюбний сезон. Іван Русев пояснює, що минулого року таке явище спостерігали в червні, але внаслідок зміни клімату, цьогоріч шлюбний період мурах розпочався значно раніше.

Еколог розповідає, що мурахи – досить поширені у Причорномор’ї, їх неможливо сплутати з іншим комахам завдяки будові тіла. Коли мурашина колонія природно готова до розширення, зрілі крилаті мурахи готові зайняти центральне місце, і, як за сигналом, всі вони залишають мурашник. Єдина мета їхнього життя тепер – спарювання, після чого самки засновують нову колонію.

Слід зазначити, що для шлюбного сезону мають бути сприятливі погодні умови: яскраве сонячне світло, слабкий вітер, висока вологість і тепла температура, бажано після 3-4 днів дощу – всі умови, і вони відлітають. Величезні зграї літають і приземляються, «приводнюються» від безсилля. Деяких підбирають птахи, до мільйонів тоне у морі та лиманах, перетворюючись на біологічний пил, дуже корисний для кефалевих риб.

Влітку, в період шлюбного польоту, всі молоді матки та народжені для цього самці мають крила й літають. Робочі особини в усіх видів – безкрилі. Вже після польоту самки відкушують або скидають свої крила. Іван Русев зауважує, що довше за всіх живуть матки. Все своє життя після першого спарювання вони продукують потомство, а рекорд за тривалістю життя належить матці чорного мурашки – 28 років. Самці ж навпаки потрібні тільки в період розмноження, після чого вмирають самі або ж їх вбивають родичі, аби не годувати зайві непотрібні роти.Самці та самки мурах, які здатні до запліднення, спеціально мають крила, аби полегшити процес спаровування і пошуку нового місця для колонії. Далі матки звільняються від крил за непотрібністю, адже далі мурашника вони вже нікуди не підуть. Самці знищуються і вирощуються тільки для наступного польоту.

Зокрема мурах вже спостерігали на окремих ділянках лиманів Бурнас та Солоний.

Фото –  Івана Русєва та Інни Карпенко

Підготувала Амєлія МИЙНОВА



Загрузка...