Військові про безпілотники невстановленого типу, ворожі розвідувальні дрони та використання «Калібрів» з акваторії Чорного моря

Військові про безпілотники невстановленого типу, ворожі розвідувальні дрони та використання «Калібрів» з акваторії Чорного моря

Вчора, 28 квітня, керівник Координаційного пресцентру оборони півдня України Дмитро Плетенчук у прямому ефірі телемарафону «Єдині новини» розповів про розвіддрони, які ворог використовує на території України, прокоментував інформацію щодо невстановленого типу БпЛА, один з яких приземлили на Миколаївщині, а також ситуацію з використанням крилатих ракет після тривалої перерви, передає інформаційна агенція «Юг.Today».

Зазначимо, що в ніч на 28 квітня на Миколаївщині Повітряними силами було збито один з п’яти безпілотників невстановленого типу, які ворог запустив із окупованої Херсонщини. Вчора у телемарафоні Дмитро Плетенчук розповів, що безпілотники невстановленого типу належали до розвідувальних ворожих БпЛА, різні види якого ворог активно використовує на території України.

Сьогодні в ефірі телемарафону «Єдині новини» речник командування Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш 

, що для встановлення типу вищезгаданих БпЛА потрібен час:

«Виявити що саме це за дрон, коли він знаходиться в повітрі досить складно. Для цього попередньо можна використовувати тільки параметри приблизні висоти та швидкості, за якими можна попередньо встановити, що це за дрон. Однак саме для більш детального встановлення необхідна експертиза фахівців. І саме експерти, вивчивши уламки на місці, зможуть напевне сказати, що це саме був за дрон».

Також Ілля Євлаш додав, що БпЛА невстановленого типу імовірно відносяться до «шахедів», проте через дуже малу дистанцію та проміжок часу це складно встановити одразу.

Нагадаємо, що на Одещині Сили оборони регулярно збивають зокрема російські розвіддрони, а останні два, а саме «Орлан-10» та «ZALA» було збито із застосуванням легкомоторної авіації.

Загалом керівник Координаційного пресцентру оборони півдня України повідомив, що серед дронів, які використовує ворог – «Орлан-10», «ZALA», Supercam, рідше – «Форпост» та Mohajer-6. Він також зазначив, що Mohajer-6 іранського виробництва здебільшого працює над акваторією Чорного моря, а безпосередньо навколо тимчасово окупованого Криму патрулює вже пілотована авіація. Окрім того, розвідувальну функцію можуть виконувати й винищувачі типу Су та МіГи, які, наголосимо, можуть також завдавати вогневого ураження.

Окрім того, нещодавно ворог після тривалої паузи застосував з акваторії Чорного моря «Калібри». 27 квітня за інформацією Повітряних сил, ворог запустив вісім крилатих ракет «Калібр» з акваторії Чорного моря, шість з них було знищено. За словами Дмитра Плетенчука це був третій підтверджений випадок застосування носіїв крилатих ракет більш ніж за пів року. Він додав, що це були дві субмарини, які виходили в район пусків. Отже, хоч ворог і не ризикує використовувати надводні кораблі у Чорному морі, у своєму чорноморському флоті все ж таки має три одиниці підводних, а саме підводні човни проєкту «Варшавянка», що можуть нести відповідну загрозу. Також керівник Координаційного пресцентру оборони Півдня України прокоментував ефективність ворожих «Калібрів», наголошуючи, що ворог завищує реальні можливості цих ракет:

«Безпосередньо щодо самих «Калібрів» – ефективність цієї зброї на початку повномасштабного вторгнення могла виглядати більшою тому, що для нас це було новим, ми на той момент не мали такого досвіду і росіяни сильно завищили її технічні характеристики. Насправді виявилося, що технічні характеристики набагато скромніші у цих ракет. Минулої атаки, наскільки я можу зараз судити, п’ять із шести цих ракет було знищено. Тому казати про якесь надзвичайно ефективне озброєння наразі не доводиться».

Фото – ілюстративне

Підготувала Амєлія МИЙНОВА



Загрузка...