На Одещині розцвіла рідкісна рослина, що занесена до Червоної книги України

На Одещині розцвіла рідкісна рослина, що занесена до Червоної книги України

Днями у «Тузлівських лиманах» розквітла трав’яниста рослина з родини макових, занесена до Червоної книги України – мачок жовтий. Про це повідомив еколог та співробітник нацпарку Іван Русев, передає інформаційна агенція «Юг.Today».

Мачок жовтий росте в літоральній смузі по берегах Чорного моря і лиманів, а також раніше був поширений на узбережжі Азовського моря. У «Тузлівських лиманах» рослина росте лише на двох ділянках пересипу, де вона суворо охороняється, а також там повністю відсутнє антропогенне навантаження.

Невелика чисельність мачку жовтого полягає у стенотопності – рослина може жити лише в місцях із специфічними, дуже обмеженими умовами середовища, а також впливає вузька екологічна амплітуда, низька схожість насіння та вплив людської діяльності: руйнування екотопів під час укріплення берегів, рекреаційне навантаження, збирання лікарської сировини тощо. Іван Русев вважає, що для її збереження та відтворення доцільно створювати нові заповідні території у морських прибережних смугах, зокрема – пересип лиманів Сасик, Джантшейській.

Фото – Іван Русев

Підготувала Амєлія МИЙНОВА



Загрузка...