Родичі, колеги та учні полеглого на фронті вчителя з Одещини, що добровольцем став на захист України у 55 років, просять присвоїти йому «Героя України»

Родичі, колеги та учні полеглого на фронті вчителя з Одещини, що добровольцем став на захист України у 55 років, просять присвоїти йому «Героя України»

Володимир Калмик був вчителем фізкультури з Одещини, але у перші дні повномасштабного вторгнення, у свої 55 років, він пішов добровольцем до лав української армії. Володимир загинув під час виконання бойового завдання 17 вересня 2022 на Херсонщині. Рідні захисника створили петицію з проханням присвоїти йому звання «Героя України» посмертно. Для «Суспільне Одеса» вони, а також колеги, учні та побратими Володимира розповіли, якою він був людиною та чому вважають, що чоловік гідний почесного звання, передає інформаційна агенція «Юг.Today».

Володимир Калмик разом з родиною проживав у Біляївці, мав двох доньок та чотирьох онуків. Пішов добровольцем на війну 25 лютого 2022 року. Його дружина Людмила каже, що вмовляла чоловіка залишитись та продовжувати викладати, але одного дня, коли родина прокинулася від вибухів, він чітко вирішив, що піде служити:

«Я вісім років не пускала. Вмовляла, говорила, що ти хороший вчитель, ти на своєму місці, коли треба, всі підемо. 24 числа, коли ми всі прокинулись вранці від вибухів, я збирала дітей, а ввечері ми сіли удвох і він мені каже: «Люда я завтра йду в військкомат». І я змовчала», — розповіла Людмила.

(Фото: Володимир Калмик з доньками Тетяною та Іриною – Суспільне Одеса)

Жінка пояснює, що її чоловік був патріотом та пішов служити, аби звільняти території від російських окупантів. Вона вірить, що він заслуховує на звання «Героя України»:

«Мій чоловік робив все можливе, щоб звільняти наші території. Я думаю, що якби він був досі живий, то і надалі продовжував би це робити. Володимир сказав таку фразу: «Я за Україну готовий померти». Я думаю, що він заслуговує на це звання, тому я створила петицію», — зазначила дружина.

Тетяна Довженко, директорка Біляївського ліцею №1 розповіла, що Володимир Калмик просив педагогів тримати свій фронт тут, доки він тримає його там. На честь загиблого вчителя планують назвати навчальний заклад та встановити дошку його пам’яті:

«Ми подали клопотання про створення меморіальної дошки пам’яті Володимира Івановича, а також всіх наших учнів, які віддали своє життя за те, щоб ми сьогодні могли навчатися і виховувати дітей. До того ж наш колектив підтримав ініціативу стосовно перейменування закладу освіти на Біляївський ліцей імені Володимира Калмика», — відзначила Тетяна Довженко.

(Фото: Дружина загиблого на війні Володмира Калмика Людмила дивиться на дошку пошани у школі, в якій працював її чоловік – Суспільне Одеса)

Учениця загиблого захисника Олександра Семенченко додала, що її вчитель ціною власного життя захищав Україну і всіх українців. Тому він заслуговує на те, щоб отримати звання Героя:

«Коли він обрав йти захищати нас ціною власного життя, він не вагався і ми не маємо вагатись. Звісно, кожен вчитель вносить якийсь доробок у наше життя, навчає. Але, враховуючи його подвиг, я вважаю, що це найменше, що ми можемо зробити для нього», — сказала дівчина.

Володимир Калмик загинув 17 вересня 2022 року під час виконання бойового завдання поблизу села Правдине на Херсонщині. Він отримав несумісні з життям поранення від уламків, розповів офіцер управління Біляївського районного центру комплектування та соціальної підтримки Олег Косенко:

«При виконанні бойового завдання в наступі їх рота потрапила під мінометний обстріл, а також танк Д-72. Загинув він і було поранено більше 12 осіб. Він загинув з честю і як Герой», — розповів офіцер.

Військовослужбовець Андрій Крачков зазначив, що не кожна людина у віці 55 років здатна на такий вчинок, а окрім того, Володимир мав бронь від служби як вчитель, тому також просить підтримати петицію на присвоєння звання Героя, адже він на це заслужив:

«У нього, як і у будь-якого вчителя, була бронь. Він міг оформити її і навчати дітей далі як учитель. Але він обрав йти воювати. Я вважаю, що це геройський вчинок і йому треба надати звання «Героя України», — прокоментував Андрій.

Станом на 3 травня 2024 року петиція про присвоєння Володимиру Калмику звання Герой України набрала 9019 голосів. Щоб її розглянув президент України, потрібно зібрати 25 тисяч підписів, на що залишилось 74 дні.

Хочемо звернутися до наших читачів з проханням також не залишатися байдужими до сміливого вичинка вчителя фізкультури з нашої області, який попри усі можливості залишитися вдома, з родиною, став на захист країни, та підписати петицію за посиланням – https://petition.president.gov.ua/petition/224278

Фото – Суспільне Одеса

Підготувала Амєлія МИЙНОВА



Загрузка...