Великий піст 2024: як підготуватись і що треба пам'ятати(фото)

Великий піст 2024: як підготуватись і що треба пам'ятати(фото)

Хто збирається постити у Великий піст перед Великоднем, варто підготуватися завчасно. Це потрібно, щоб не було стресу для організму.

Різка відмова від продуктів тваринного походження, а також відмова від жирного, смаженого, солодкого може призвести до погіршення загального стану організму, волосся, нігтів, шкіри. Ви можете відчувати слабкість, втому.

Gazeta.ua поділиться порадами, як налаштувати себе і легко увійти в піст.

 
Головні поради, як підготуватись до Великого посту
Головні поради, як підготуватись до Великого посту 

Як підготуватись завчасно

Продумайте план харчування за два тижні до посту. Пропишіть, які продукти для страв додати в своє меню, щоб не відчувати дефіциту білку, корисних жирів та мікроелементів, глюкози.

В яких продуктах білка найбільше

Білок міститься в цільнозернових продуктах, таких як кіноа. А ще в квасолі та бобах, таких як сочевиця і нут. Є в ввочах, таких як артишоки, спаржа, броколі та шпинат і в соєвих продуктів, таких як тофу і темпе.

Овочі мають бути основою вашого раціону. Запасайтеся цими продуктами з високим вмістом клітковини та поживних речовин. Фрукти також важливі. Квасоля може допомогти вам почуватися ситим. Якщо ви вибираєте консервовану квасолю, вибирайте варіанти з низьким вмістом натрію або без нього. Горіхи та насіння — невеликі за розміром, але багаті корисними жирами, клітковиною, вітамінами та мінералами. Кальцій можна отримувати не тільки з молочних продуктів, а й з таких продуктів, як тофу, тахіні та деякі види зелені.

 
Головні поради, як підготуватись до Великого посту
Головні поради, як підготуватись до Великого посту 

Ідеально зберегти у телефоні список таких продуктів, щоб завжди був під рукою, коли заходите в магазин. Також збережіть собі рецепти пісних гарячих страв, запіканок, котлет та інших ситних страв.

Щодня відмовляйтесь по одному продукту

Виключайте щодня один продукт або зменшуйте до мінімуму, який був звичним у вашому раціоні. Наприклад, м'ясо або солодощі. Спробуйте готувати на пару. Цей процес забезпечить плавний перехід до нового раціону без стресу для організму.

У піст важливо не переїдати. Зменшуйте порції щодня , тож подумайте про поступове зменшення порцій, щоб організм звик та не відчував постійного голоду.

Напої

В піст не можна пити спиртне. Перш за все, відмовлятись слід від тих речей, від яких ви відчуваєте найбільшу залежність: хтось не уявляє сніданок без омлету, в когось це цигарки, в когось шоколад. Всі ці відмови загартують вас.

Уникайте спокуси

В піст доведеться провести без гучних вечірок, пишних застіль, розваг. Цей час слід вести стриманий спосіб життя.

Що означає Великий Піст

Великий Піст - це 40‑денне приготування до свята Воскресіння Спасителя.

Число 40 має символічне значення у Святому Письмі. Ісус постував стільки днів, перш ніж розпочати свою прилюдну діяльність.

Ізраїльтяни 40 років мандрували пустелею, йдучи до Обіцяної землі, а Бог використав цей час для виховання свого народу. Перш ніж розпочати Великий Піст — подумайте, чим він є особисто для вас. Як ви хочете його використати.



Загрузка...