Чому на Великдень фарбують яйця та "б'ються" крашанками: що означають народні традиції

Чому на Великдень фарбують яйця та "б'ються" крашанками: що означають народні традиції

Яйце здавна символізує життя, родючість, відродження. А ще наші пращури вважали його символом Сонця.

Саме через це яйце зайняло особливе місце у народній обрядовості. У тому числі великодній. Тому й з'явилася традиція фарбувати та розписувати яйця на Великдень, пише Gazeta.ua.

На Великдень яйце символізує воскресіння Христове. Адже, коли його очищають від шкаралупи, з нього ніби з'являється новий світ, який був спасенний Ісусом Христом. Обриси писанки та крашанки також нагадують момент вознесіння Ісуса на небо в божественному світлі.

За українською традицією, ранок Великодня розпочинають із крашанок. Ними прийнято "битися". Цей звичай символізує боротьбу добра зі злом. Найміцніше яйце, яке "побило" всі інші, вважалося оберегом в родині. Його довго зберігали і розбивали останнім.

Ще кажуть, що таким чином наші пращури вітали один одного зі святом. Оскільки цілуватися прилюдно було непристойно, поцілунки замінили "битвою" крашанками.

Є також версія, що яйце асоціюється з каменем, який закривав вхід до печери, де лежало тіло Ісуса Христа. Вважали, що розбивання шкаралупи допомагає його "звільнити". Здавна було повір'я: чим більше яєць на Великдень розіб'єш, тим легше і швидше воскресне Син Божий.



Загрузка...