МЗС представило цифрову речницю Вікторію: що робитиме ШІ-аватар

МЗС представило цифрову речницю Вікторію: що робитиме ШІ-аватар

Сьогодні, 1 травня, МЗС України створило з використанням технологій штучного інтелекту першу в історії цифрову особу – вона коментуватиме консульську інформацію для медіа.

Про це йдеться в повідомленні на сайті Міністерства закордонних справ України.

Зауважується, що представниця МЗС з консульських питань Вікторія ШІ була створена на основі реальної людини – за приклад взяли українську співачку та інфлюенсерку Розалі Номбре. Вона погодилася долучитись до проєкту МЗС і виступити як прототип для представниці Вікторії ШІ. Для цього команда проєкту відзняла та оцифрувала зовнішність жінки.

МЗС України також відзначає, що консульська представниця та її реальний прототип різні, від імені консульської служби МЗС виступає лише цифрова особа Вікторія ШІ. Проєкт був реалізований командою ГО "The Game Changers" за сприяння ГО "Nazovni Tech".

У своєму першому вітальному відеозверненні представниця МЗС з консульських питань Вікторія вказала наступне:

"Моє імʼя символізує нашу головну мету – перемогу України, а прізвище – штучний інтелект, який мене створив. Моя робота полягатиме в донесенні до громадськості оперативної та перевіреної інформації консульського департаменту МЗС України".

Вона вказала, що повідомлятиме медіа новини про роботу консулів із захисту прав та інтересів громадян України за кордоном:

"Я повідомлятиму журналістам новини про роботу консулів із захисту прав та інтересів громадян України за кордоном, реагування на інциденти чи надзвичайні ситуації та інші новини".

МЗС України вказує, що подальші коментарі Вікторії ШІ зʼявлятимуться на офіційних ресурсах МЗС України, зокрема на вебсайті, сторінках в соцмережах та передаватимуться журналістам через пресслужбу.

Серед основних переваг – економія часу та ресурсів МЗС. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вказав:

"Використання згенерованої штучним інтелектом цифрової особи для консульського коментування - це насамперед економія часу та ресурсів МЗС. Реальні дипломати зможуть бути більш ефективними та фокусуватися на інших завданнях з надання допомоги громадянам".

Міністр додав, що створення цифрової консульської представниці є частиною ширшої стратегії з системного впровадження передових технологій з використанням штучного інтелекту в МЗС України.

Стосовно нюансів роботи цифрової особи – кілька рівнів захисту від цифрових підробок. Крім того, на кожному оригінальному відео буде розміщений QR-код, що вестиме на текстову версію того ж самого коментаря на офіційній сторінці МЗС

Також зауважують, що консульська представниця не замінить повністю речника МЗС України. "Після завершення терміну перебування на цій посаді Олега Ніколенка МЗС вже провело конкурс на заміщення цієї вакансії. Його переможець наразі вже визначений і проходить необхідні процедури спецперевірок", - йдеться в повідомленні.

Джерело: apostrophe.ua

 



Загрузка...