Бранці війни: чи можливий обмін полоненими "всіх на всіх"

Бранці війни: чи можливий обмін полоненими "всіх на всіх"

На Великдень відбувся черговий обмін полоненими: з російського полону повернулися 130 захисників, серед яких 48 вважалися зниклими безвісти. Тим часом українська влада заявила про наміри провести обмін бранцями "всіх на всіх".

Вважалися безвісти зниклими

Президент Володимир Зеленський3 травня під час зустрічі в Національній академії Державної прикордонної служби на Хмельниччині заявив, що обмін полоненими "всіх на всіх" можливий ще до завершення війни з Росією.

"Бажано обміняти всіх на всіх. Усі адекватні країни підтримують цей трек. У нас ідуть обміни, вони повільніші, ніж хотілося б. Дехто скептично каже, що тільки після закінчення війни. Бо це є однією з умов закінчення війни", - сказав глава держави.

Він підкреслив, що Глобальний саміт миру у Швейцарії, який запланований на червень цього року, стане практичним майданчиком, де будуть обговорювати гуманітарні питання, зокрема, обмін "всіх на всіх" та повернення дітей, яких примусово депортувала Росія.

Зеленський також наголосив, що саміт стане якраз тим майданчиком діалогу щодо "шляхів досягнення всеохопного, справедливого й тривалого миру для України згідно зі Статутом ООН та нормами міжнародного права".

Повагу до цих принципів засвідчили всі запрошені до участі в заході. Запрошення отримають представники понад 100 країн світу - лідери держав та голови урядів з усіх континентів.

Нагадаємо, що за даними на лютий 2024-го, Україні вдалося повернути 2235 українців із російського полону. За даними Офісу омбудсмана, майже 40% тих українських громадян, яких вже повернули додому з РФ, вважалися безвісти зниклими.



Загрузка...