В Ізмаїльському районі створюють ліси: які дерева висаджують

В Ізмаїльському районі створюють ліси: які дерева висаджують

В Ізмаїльському районі триває створення нових лісових ділянок. Зокрема цієї весни працівниками Ізмаїльського лісництва було висаджено 32,3 га, а минулого року – 42,8 га. Восени планують закласти до 50 га. Детальніше про те, які породи дерев використовують, у якому стані насадження та які вживаються заходи для збереження від пожеж, розповів у сюжеті інформаційної агенції «Юг.Today» лісничий Олександр Дішлі.

Наприклад, в урочищі Лощинівка було висаджено рослин загальною площею 4-5 га. Головною породою була обрана сосна кримська, а супутніми є акація біла та гледичія триколючкова.

Лісничий зазначив, що висаджуються в основному змішані породи, адже такі ліси є більш стійкими. Після висадки за рослинами доглядають: за сезон проводяться п’ять механізованих обробок, а при активному рості трави – чотири ручні, і навіть більше, аби насадженням вистачало вологи.

Нові насадження вже зростають: на акації білій з’явилися маленькі ніжні листочки, а на сосні кримській починають з’являтися бруньки. Олександр Дішлі розповів, що восени буде краще видно, як прижилися саджанці.

Лісничий також пояснює, що запорука розвитку гарних культур – це насамперед добре підготовлений ґрунт. Лісове господарство до висадки робить велику підготовчу роботу. Проте на ділянці, де був ліс, пеньки не викорчовують, бо це кропітка та затратна робота. Їх зрізають, потім проводять оранку борознами, далі глибоке рихлення на 60 см, щоб коренева система рослин добре розвивалася. Також проводиться процес дискування два-три рази, адже наші ґрунти дуже важкі.

На іншій ділянці в урочищі «Лощинівка» в осінніх насадженнях 2023 року теж головною породою є сосна кримська, а супутньою – софора японська. Загалом на цій ділянці було створено 12,4 га лісу, а також ще 6,2 га на ділянці, що примикає. Лісничий каже, що стан рослин наразі задовільний – на сосні кримській вже є бруньки, а на софорах з’явилися листочки. На зазначеній ділянці протягом кінця березня та початку квітня вже проводився механізований та ручний догляд, але за умови, що дощитиме, догляди проводитимуть повторно в кінці квітня – на початку травня.

Цьогоріч дубові насадження створювали шляхом висіву жолудя. Насіння проходило природну стратифікацію, на початку травня повинні з’явитися сходи.

Лісництво обов’язково проводить інвентаризацію висаджених рослин. Якщо відсоток приживаності менший за достатній, по ділянках здійснюється доповнення насаджень. Попутно проводиться підготовка грунту для осінньої висадки дерев на 50 гектарах.

«Підготовка ґрунту вже ведеться. По району це в нас буде урочища біля Кам’янки, Суворового, Новокам’янки, Лощинівки. Висадка буде здійснюватися на основі проєктів, де буде вказано і схема розміщення, і породний склад – це все описується там».

Олександр Дішлі також поділився, що з 1 березня розпочався пожежонебезпечний період, тож, аби уберегти насадження від перекидання вогню з полів, по периметру усіх ділянок, де молоді насадження, та навколо лісів створені мінералізовані смуги.

«Так як у нас дуже спекотно, у нас четвертий-п’ятий клас пожежної небезпеки, ми наразі проводимо багато доглядів за мінералізованими смугами, десь по Ізмаїльському лісництву на рік ми 400-450 км доглядів проводимо. А де створили нові насадження – там вже нові утворюємо мінералізовані смуги».

Також працівники лісового господарства проводять бесіди з людьми та роз’яснюють, що краще утриматися від прогулянок до лісу, бо розпалене багаття може призвести до великої біди та втрати зеленого фонду, який дуже важко створюється.

Підготувала Амєлія МИЙНОВА

Джерело: yug.today



Загрузка...